
67.918   Question of unification to be submitted to voters -- Adoption of unification 

plan after approval -- Prohibition against placing rejected plan on ballot for 

five years.   

(1) The question whether the unification plan shall be adopted shall be filed with the 

county clerk not later than the second Tuesday in August preceding the day of the 

next regular election. The plan shall be advertised at least once not later than ninety 

(90) days before the regular election at which the voters will be asked to approve or 

disapprove the adoption of the unification plan. 

(2) The question to be submitted to the voters shall read as follows: 

 "Are you in favor of unifying the city (or cities) of _____ and _____ County into a 

single government according to the unification plan adopted by the Unification 

Review Commission?" 

(3) (a) Subject to the restrictions in paragraph (b) of this subsection, for the 

unification plan to be adopted, it shall require both a majority of those 

residents voting within the unincorporated area of the county to vote in favor 

of its adoption, and: 

1. A majority of those residents voting within the city containing the 

largest population in the county, based on the most recent decennial 

census, to vote in favor of its adoption; or 

2. A majority of those residents voting, pursuant to paragraph (b) of this 

subsection, within cities that together contain at least fifty percent (50%) 

of the population residing within the incorporated areas of the county, 

based on the most recent decennial census, to vote in favor of its 

adoption. 

(b) 1. The votes shall be counted within each city to determine whether the 

majority of voters within each city are in favor of the adoption of the 

unification plan. 

2. Each city where the majority of those voting are in favor of adopting the 

unification plan shall participate in the unified local government, subject 

to the requirements of paragraph (a) of this subsection. 

3. Each city where the majority of those voting are not in favor of adopting 

the unification plan: 

a. Shall not participate in the unified local government; 

b. Shall remain incorporated unless dissolved in accordance with 

KRS 81.094 and shall continue to exercise all powers and perform 

the functions permitted by the Constitution and general laws of the 

Commonwealth of Kentucky applicable to the cities of the class to 

which they have been assigned; and 

c. Shall allow eligible voters within the city to vote for the chief 

executive officer of the unified local government and the relevant 

legislative body member or members of the unified local 

government for the area including the nonparticipating city. 



(4) The votes shall be counted, returns made, and canvassed in accordance with the 

provisions of KRS Chapters 116 to 121 governing elections, and the results shall be 

certified by the county board of election commissioners to the county clerk. If a 

majority of those voting on the issue are in favor of forming a unified local 

government, the county board of election commissioners shall enter the fact of 

record and the unified local government shall be organized as provided in the 

unification plan. 

(5) An adopted unification plan shall take effect January 1 following the election of 

officers to fill elective offices created by the unification plan. Officers shall be 

elected in the regular election in the next even-numbered year following adoption of 

the unification plan. 

(6) If the question whether the unification plan shall be adopted is rejected by a 

majority of the electorate, the question is defeated and cannot be voted on again for 

five (5) years from the date of certification of the election results. 

Effective: January 1, 2013 

History: Amended 2012 Ky. Acts ch. 63, sec. 8, effective January 1, 2013. -- Created 

2006 Ky. Acts ch. 246, sec. 10, effective July 12, 2006. 


