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(5) The Chief of Staff of the Air Force. 
(6) The Commandant of the Marine Corps. 
(7) The Chief of the National Guard Bureau. 

(b) FUNCTION AS MILITARY ADVISERS.—(1) The 
Chairman of the Joint Chiefs of Staff is the prin-
cipal military adviser to the President, the Na-
tional Security Council, the Homeland Security 
Council, and the Secretary of Defense. 

(2) The other members of the Joint Chiefs of 
Staff are military advisers to the President, the 
National Security Council, the Homeland Secu-
rity Council, and the Secretary of Defense as 
specified in subsection (d). 

(c) CONSULTATION BY CHAIRMAN.—(1) In carry-
ing out his functions, duties, and responsibil-
ities, the Chairman shall, as necessary, consult 
with and seek the advice of— 

(A) the other members of the Joint Chiefs of 
Staff; and 

(B) the commanders of the unified and speci-
fied combatant commands. 

(2) Subject to subsection (d), in presenting ad-
vice with respect to any matter to the Presi-
dent, the National Security Council, the Home-
land Security Council, or the Secretary of De-
fense, the Chairman shall, as he considers appro-
priate, inform the President, the National Secu-
rity Council, the Homeland Security Council, or 
the Secretary of Defense, as the case may be, of 
the range of military advice and opinion with 
respect to that matter. 

(d) ADVICE AND OPINIONS OF MEMBERS OTHER 
THAN CHAIRMAN.—(1) After first informing the 
Secretary of Defense and the Chairman, the 
members of the Joint Chiefs of Staff, individ-
ually or collectively, in their capacity as mili-
tary advisors, may provide advice to the Presi-
dent, the National Security Council, the Home-
land Security Council, or the Secretary of De-
fense on a particular matter on the judgment of 
the military member. 

(2) A member of the Joint Chiefs of Staff 
(other than the Chairman) may submit to the 
Chairman advice or an opinion in disagreement 
with, or advice or an opinion in addition to, the 
advice presented by the Chairman to the Presi-
dent, the National Security Council, the Home-
land Security Council, or the Secretary of De-
fense. If a member submits such advice or opin-
ion, the Chairman shall present the advice or 
opinion of such member at the same time he 
presents his own advice to the President, the 
National Security Council, the Homeland Secu-
rity Council, or the Secretary of Defense, as the 
case may be. 

(3) The Chairman shall establish procedures to 
ensure that the presentation of his own advice 
to the President, the National Security Council, 
the Homeland Security Council, or the Sec-
retary of Defense is not unduly delayed by rea-
son of the submission of the individual advice or 
opinion of another member of the Joint Chiefs of 
Staff. 

[(e) Repealed. Pub. L. 114–328, div. A, title IX, 
§ 921(a)(2)(C), Dec. 23, 2016, 130 Stat. 2351.] 

(f) RECOMMENDATIONS TO CONGRESS.—After 
first informing the Secretary of Defense, a mem-
ber of the Joint Chiefs of Staff may make such 
recommendations to Congress relating to the 
Department of Defense as he considers appro-
priate. 

(g) MEETINGS OF JCS.—(1) The Chairman shall 
convene regular meetings of the Joint Chiefs of 
Staff. 

(2) Subject to the authority, direction, and 
control of the President and the Secretary of 
Defense, the Chairman shall— 

(A) preside over the Joint Chiefs of Staff; 
(B) provide agenda for the meetings of the 

Joint Chiefs of Staff (including, as the Chair-
man considers appropriate, any subject for the 
agenda recommended by any other member of 
the Joint Chiefs of Staff); 

(C) assist the Joint Chiefs of Staff in carry-
ing on their business as promptly as prac-
ticable; and 

(D) determine when issues under consider-
ation by the Joint Chiefs of Staff shall be de-
cided. 

(Added Pub. L. 99–433, title II, § 201, Oct. 1, 1986, 
100 Stat. 1005; amended Pub. L. 102–484, div. A, 
title IX, § 911(a), Oct. 23, 1992, 106 Stat. 2473; Pub. 
L. 109–163, div. A, title IX, § 908(a), Jan. 6, 2006, 
119 Stat. 3403; Pub. L. 112–81, div. A, title V, 
§ 512(a), Dec. 31, 2011, 125 Stat. 1393; Pub. L. 
114–328, div. A, title IX, § 921(a), Dec. 23, 2016, 130 
Stat. 2351.) 

AMENDMENTS 

2016—Subsec. (b)(2). Pub. L. 114–328, § 921(a)(2)(A), sub-
stituted ‘‘subsection (d)’’ for ‘‘subsections (d) and (e)’’. 

Subsec. (c)(1). Pub. L. 114–328, § 921(a)(1), substituted 
‘‘as necessary’’ for ‘‘as he considers appropriate’’ in in-
troductory provisions. 

Subsec. (d). Pub. L. 114–328, § 921(a)(2)(B), added par. 
(1) and redesignated former pars. (1) and (2) as (2) and 
(3), respectively. 

Subsec. (e). Pub. L. 114–328, § 921(a)(2)(C), struck out 
subsec. (e) which required members of the Joint Chiefs 
of Staff to provide advice on request to the President, 
the National Security Council, the Homeland Security 
Council, or the Secretary of Defense. 

2011—Subsec. (a)(7). Pub. L. 112–81 added par. (7). 
2006—Subsecs. (b), (c)(2), (d), (e). Pub. L. 109–163 in-

serted ‘‘the Homeland Security Council,’’ after ‘‘the 
National Security Council,’’ wherever appearing. 

1992—Subsec. (a)(2) to (6). Pub. L. 102–484 added par. 
(2) and redesignated former pars. (2) to (5) as (3) to (6), 
respectively. 

§ 152. Chairman: appointment; grade and rank 

(a) APPOINTMENT; TERM OF OFFICE.—(1) There 
is a Chairman of the Joint Chiefs of Staff, ap-
pointed by the President, by and with the advice 
and consent of the Senate, from the officers of 
the regular components of the armed forces. The 
Chairman serves at the pleasure of the President 
for a term of two years, beginning on October 1 
of odd-numbered years. Subject to paragraph (3), 
an officer serving as Chairman may be reap-
pointed in the same manner for two additional 
terms. However, in time of war there is no limit 
on the number of reappointments. 

(2) In the event of the death, retirement, res-
ignation, or reassignment of the officer serving 
as Chairman before the end of the term for 
which the officer was appointed, an officer ap-
pointed to fill the vacancy shall serve as Chair-
man only for the remainder of the original term, 
but may be reappointed as provided in para-
graph (1). 

(3) An officer may not serve as Chairman or 
Vice Chairman of the Joint Chiefs of Staff if the 
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1 So in original. Probably should be ‘‘following:’’. 

combined period of service of such officer in 
such positions exceeds six years. However, the 
President may extend to eight years the com-
bined period of service an officer may serve in 
such positions if he determines such action is in 
the national interest. The limitations of this 
paragraph do not apply in time of war. 

(b) REQUIREMENT FOR APPOINTMENT.—(1) The 
President may appoint an officer as Chairman of 
the Joint Chiefs of Staff only if the officer has 
served as— 

(A) the Vice Chairman of the Joint Chiefs of 
Staff; 

(B) the Chief of Staff of the Army, the Chief 
of Naval Operations, the Chief of Staff of the 
Air Force, or the Commandant of the Marine 
Corps; or 

(C) the commander of a unified or specified 
combatant command. 

(2) The President may waive paragraph (1) in 
the case of an officer if the President determines 
such action is necessary in the national interest. 

(c) GRADE AND RANK.—The Chairman, while so 
serving, holds the grade of general or, in the 
case of an officer of the Navy, admiral and out-
ranks all other officers of the armed forces. 
However, he may not exercise military com-
mand over the Joint Chiefs of Staff or any of the 
armed forces. 

(Added Pub. L. 99–433, title II, § 201, Oct. 1, 1986, 
100 Stat. 1006; amended Pub. L. 100–180, div. A, 
title XIII, § 1314(b)(1)(A), Dec. 4, 1987, 101 Stat. 
1175; Pub. L. 114–328, div. A, title IX, § 921(b)(1), 
Dec. 23, 2016, 130 Stat. 2351.) 

AMENDMENT OF SUBSECTION (a) 

Pub. L. 114–328, div. A, title IX, § 921(b), Dec. 
23, 2016, 130 Stat. 2351, provided that, effective 
Jan. 1, 2019, and applicable to individuals ap-
pointed as Chairman of the Joint Chiefs of Staff 
on or after that date, subsection (a) of this sec-
tion is amended as follows: 

(1) in paragraph (1), by striking ‘‘two years, 
beginning on October 1 of odd-numbered years’’ 
and all that follows and inserting ‘‘four years, 
beginning on October 1 of an odd-numbered 
year. The limitation does not apply in time of 
war.’’; and 

(2) by striking paragraph (3) and inserting 
the following new paragraph (3): 
‘‘(3) The President may extend to eight years the 

combined period of service of an officer as Chairman 
and Vice Chairman if the President determines that 
such action is in the national interest. The limita-
tion in this paragraph does not apply in time of 
war.’’ 

See 2016 Amendment notes below. 

AMENDMENTS 

2016—Subsec. (a)(1). Pub. L. 114–328, § 921(b)(1)(A), sub-
stituted ‘‘four years, beginning on October 1 of an odd- 
numbered year. The limitation does not apply in time 
of war.’’ for ‘‘two years, beginning on October 1 of odd- 
numbered years. Subject to paragraph (3), an officer 
serving as Chairman may be reappointed in the same 
manner for two additional terms. However, in time of 
war there is no limit on the number of reappoint-
ments.’’ 

Subsec. (a)(3). Pub. L. 114–328, § 921(b)(1)(B), added par. 
(3) and struck out former par. (3) which read as follows: 
‘‘An officer may not serve as Chairman or Vice Chair-

man of the Joint Chiefs of Staff if the combined period 
of service of such officer in such positions exceeds six 
years. However, the President may extend to eight 
years the combined period of service an officer may 
serve in such positions if he determines such action is 
in the national interest. The limitations of this para-
graph do not apply in time of war.’’ 

1987—Pub. L. 100–180 substituted ‘‘grade and rank’’ for 
‘‘rank’’ in section catchline. 

EFFECTIVE DATE OF 2016 AMENDMENT 

Pub. L. 114–328, div. A, title IX, § 921(b)(2), Dec. 23, 
2016, 130 Stat. 2351, provided that: ‘‘The amendments 
made by paragraph (1) [amending this section] shall 
take effect on January 1, 2019, and shall apply to indi-
viduals appointed as Chairman of the Joint Chiefs of 
Staff on or after that date.’’ 

§ 153. Chairman: functions 

(a) PLANNING; ADVICE; POLICY FORMULATION.— 
Subject to the authority, direction, and control 
of the President and the Secretary of Defense, 
the Chairman of the Joint Chiefs of Staff shall 
be responsible for the following 1 

(1) STRATEGIC DIRECTION.—Assisting the 
President and the Secretary in providing for 
the strategic direction of the armed forces. 

(2) STRATEGIC AND CONTINGENCY PLANNING.— 
In matters relating to strategic and contin-
gency planning— 

(A) developing strategic frameworks and 
preparing strategic plans, as required, to 
guide the use and employment of military 
force and related activities across all geo-
graphic regions and military functions and 
domains, and to sustain military efforts over 
different durations of time, as necessary; 

(B) advising the Secretary on the produc-
tion of the national defense strategy re-
quired by section 113(g) of this title and the 
national security strategy required by sec-
tion 108 of the National Security Act of 1947 
(50 U.S.C. 3043); 

(C) preparing military analysis, options, 
and plans, as the Chairman considers appro-
priate, to recommend to the President and 
the Secretary; 

(D) providing for the preparation and re-
view of contingency plans which conform to 
policy guidance from the President and the 
Secretary; and 

(E) preparing joint logistic and mobility 
plans to support national defense strategies 
and recommending the assignment of re-
sponsibilities to the armed forces in accord-
ance with such plans. 

(3) GLOBAL MILITARY INTEGRATION.—In mat-
ters relating to global military strategic and 
operational integration— 

(A) providing advice to the President and 
the Secretary on ongoing military oper-
ations; and 

(B) advising the Secretary on the alloca-
tion and transfer of forces among geographic 
and functional combatant commands, as 
necessary, to address transregional, multi- 
domain, and multifunctional threats. 

(4) COMPREHENSIVE JOINT READINESS.—In 
matters relating to comprehensive joint readi-
ness— 
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