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(f) Spouses employed by same employer 

(1) In general 

In any case in which a husband and wife en-
titled to leave under subsection (a) are em-
ployed by the same employer, the aggregate 
number of workweeks of leave to which both 
may be entitled may be limited to 12 work-
weeks during any 12-month period, if such 
leave is taken— 

(A) under subparagraph (A) or (B) of sub-
section (a)(1); or 

(B) to care for a sick parent under subpara-
graph (C) of such subsection. 

(2) Servicemember family leave 

(A) In general 

The aggregate number of workweeks of 
leave to which both that husband and wife 
may be entitled under subsection (a) may be 
limited to 26 workweeks during the single 
12-month period described in subsection 
(a)(3) if the leave is— 

(i) leave under subsection (a)(3); or 
(ii) a combination of leave under sub-

section (a)(3) and leave described in para-
graph (1). 

(B) Both limitations applicable 

If the leave taken by the husband and wife 
includes leave described in paragraph (1), the 
limitation in paragraph (1) shall apply to the 
leave described in paragraph (1). 

(Pub. L. 103–3, title I, § 102, Feb. 5, 1993, 107 Stat. 
9; Pub. L. 110–181, div. A, title V, § 585(a)(2), 
(3)(A)–(D), Jan. 28, 2008, 122 Stat. 129, 130; Pub. L. 
111–84, div. A, title V, § 565(a)(1)(B), (4), Oct. 28, 
2009, 123 Stat. 2309, 2311; Pub. L. 111–119, § 2(b), 
Dec. 21, 2009, 123 Stat. 3477.) 

CONSTITUTIONALITY 

For information regarding constitutionality of cer-
tain provisions of section 102 of Pub. L. 103–3, see Con-
gressional Research Service, The Constitution of the 
United States of America: Analysis and Interpretation, 
Appendix 1, Acts of Congress Held Unconstitutional in 
Whole or in Part by the Supreme Court of the United 
States. 

AMENDMENTS 

2009—Subsec. (a)(1)(E). Pub. L. 111–84, § 565(a)(1)(B)(i), 
substituted ‘‘covered active duty’’ for ‘‘active duty’’ in 
two places and struck out ‘‘in support of a contingency 
operation’’ before period. 

Subsec. (a)(5). Pub. L. 111–119 added par. (5). 
Subsec. (e)(2)(A). Pub. L. 111–84, § 565(a)(4), substituted 

‘‘parent, or covered servicemember’’ for ‘‘or parent’’. 
Subsec. (e)(3). Pub. L. 111–84, § 565(a)(1)(B)(ii), sub-

stituted ‘‘covered active duty’’ for ‘‘active duty’’ in 
heading and in two places in text and struck out ‘‘in 
support of a contingency operation’’ before ‘‘, the em-
ployee shall provide’’. 

2008—Subsec. (a)(1)(E). Pub. L. 110–181, § 585(a)(2)(A), 
added subpar. (E). 

Subsec. (a)(3), (4). Pub. L. 110–181, § 585(a)(2)(B), added 
pars. (3) and (4). 

Subsec. (b)(1). Pub. L. 110–181, § 585(a)(3)(A)(i), (ii), in 
second sentence, substituted ‘‘subsection (b)(5) or (f) (as 
appropriate) of section 2613’’ for ‘‘section 2613(b)(5)’’ and 
inserted ‘‘or under subsection (a)(3)’’ after ‘‘subsection 
(a)(1)’’ and, after second sentence, inserted ‘‘Subject to 
subsection (e)(3) and section 2613(f) of this title, leave 
under subsection (a)(1)(E) may be taken intermittently 
or on a reduced leave schedule.’’ 

Subsec. (b)(2). Pub. L. 110–181, § 585(a)(3)(A)(iii), in-
serted ‘‘or under subsection (a)(3)’’ after ‘‘subsection 
(a)(1)’’. 

Subsec. (d)(1). Pub. L. 110–181, § 585(a)(3)(B)(i), inserted 
‘‘(or 26 workweeks in the case of leave provided under 
subsection (a)(3))’’ after ‘‘fewer than 12 workweeks’’ 
and ‘‘(or 26 workweeks, as appropriate)’’ after ‘‘attain 
the 12 workweeks’’. 

Subsec. (d)(2)(A). Pub. L. 110–181, § 585(a)(3)(B)(ii), sub-
stituted ‘‘(C), or (E)’’ for ‘‘or (C)’’. 

Subsec. (d)(2)(B). Pub. L. 110–181, § 585(a)(3)(B)(iii), in-
serted at end ‘‘An eligible employee may elect, or an 
employer may require the employee, to substitute any 
of the accrued paid vacation leave, personal leave, fam-
ily leave, or medical or sick leave of the employee for 
leave provided under subsection (a)(3) for any part of 
the 26-week period of such leave under such subsection, 
except that nothing in this subchapter requires an em-
ployer to provide paid sick leave or paid medical leave 
in any situation in which the employer would not nor-
mally provide any such paid leave.’’ 

Subsec. (e)(2). Pub. L. 110–181, § 585(a)(3)(C)(i), inserted 
‘‘or under subsection (a)(3)’’ after ‘‘subsection (a)(1)’’ in 
introductory provisions. 

Subsec. (e)(3). Pub. L. 110–181, § 585(a)(3)(C)(ii), added 
par. (3). 

Subsec. (f). Pub. L. 110–181, § 585(a)(3)(D), designated 
existing provisions as par. (1) and inserted heading, re-
designated former pars. (1) and (2) as subpars. (A) and 
(B), respectively, of par. (1), realigned margins, and 
added par. (2). 

EFFECTIVE DATE 

Section effective 6 months after Feb. 5, 1993, except 
that, in the case of collective bargaining agreements in 
effect on that effective date, section applicable on the 
earlier of (1) the date of termination of such agree-
ment, or (2) the date that occurs 12 months after Feb. 
5, 1993, see section 405(b) of Pub. L. 103–3, set out as a 
note under section 2601 of this title. 

§ 2613. Certification 

(a) In general 

An employer may require that a request for 
leave under subparagraph (C) or (D) of paragraph 
(1) or paragraph (3) of section 2612(a) of this title 
be supported by a certification issued by the 
health care provider of the eligible employee or 
of the son, daughter, spouse, or parent of the 
employee, or of the next of kin of an individual 
in the case of leave taken under such paragraph 
(3), as appropriate. The employee shall provide, 
in a timely manner, a copy of such certification 
to the employer. 

(b) Sufficient certification 

Certification provided under subsection (a) 
shall be sufficient if it states— 

(1) the date on which the serious health con-
dition commenced; 

(2) the probable duration of the condition; 
(3) the appropriate medical facts within the 

knowledge of the health care provider regard-
ing the condition; 

(4)(A) for purposes of leave under section 
2612(a)(1)(C) of this title, a statement that the 
eligible employee is needed to care for the son, 
daughter, spouse, or parent and an estimate of 
the amount of time that such employee is 
needed to care for the son, daughter, spouse, 
or parent; and 

(B) for purposes of leave under section 
2612(a)(1)(D) of this title, a statement that the 
employee is unable to perform the functions of 
the position of the employee; 

(5) in the case of certification for intermit-
tent leave, or leave on a reduced leave sched-
ule, for planned medical treatment, the dates 
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on which such treatment is expected to be 
given and the duration of such treatment; 

(6) in the case of certification for intermit-
tent leave, or leave on a reduced leave sched-
ule, under section 2612(a)(1)(D) of this title, a 
statement of the medical necessity for the 
intermittent leave or leave on a reduced leave 
schedule, and the expected duration of the 
intermittent leave or reduced leave schedule; 
and 

(7) in the case of certification for intermit-
tent leave, or leave on a reduced leave sched-
ule, under section 2612(a)(1)(C) of this title, a 
statement that the employee’s intermittent 
leave or leave on a reduced leave schedule is 
necessary for the care of the son, daughter, 
parent, or spouse who has a serious health 
condition, or will assist in their recovery, and 
the expected duration and schedule of the 
intermittent leave or reduced leave schedule. 

(c) Second opinion 

(1) In general 

In any case in which the employer has rea-
son to doubt the validity of the certification 
provided under subsection (a) for leave under 
subparagraph (C) or (D) of section 2612(a)(1) of 
this title, the employer may require, at the 
expense of the employer, that the eligible em-
ployee obtain the opinion of a second health 
care provider designated or approved by the 
employer concerning any information certified 
under subsection (b) for such leave. 

(2) Limitation 

A health care provider designated or ap-
proved under paragraph (1) shall not be em-
ployed on a regular basis by the employer. 

(d) Resolution of conflicting opinions 

(1) In general 

In any case in which the second opinion de-
scribed in subsection (c) differs from the opin-
ion in the original certification provided under 
subsection (a), the employer may require, at 
the expense of the employer, that the em-
ployee obtain the opinion of a third health 
care provider designated or approved jointly 
by the employer and the employee concerning 
the information certified under subsection (b). 

(2) Finality 

The opinion of the third health care provider 
concerning the information certified under 
subsection (b) shall be considered to be final 
and shall be binding on the employer and the 
employee. 

(e) Subsequent recertification 

The employer may require that the eligible 
employee obtain subsequent recertifications on 
a reasonable basis. 

(f) Certification related to covered active duty or 
call to covered active duty 

An employer may require that a request for 
leave under section 2612(a)(1)(E) of this title be 
supported by a certification issued at such time 
and in such manner as the Secretary may by 
regulation prescribe. If the Secretary issues a 
regulation requiring such certification, the em-
ployee shall provide, in a timely manner, a copy 
of such certification to the employer. 

(Pub. L. 103–3, title I, § 103, Feb. 5, 1993, 107 Stat. 
11; Pub. L. 110–181, div. A, title V, § 585(a)(3)(E), 
Jan. 28, 2008, 122 Stat. 130; Pub. L. 111–84, div. A, 
title V, § 565(a)(1)(C), Oct. 28, 2009, 123 Stat. 2310.) 

AMENDMENTS 

2009—Subsec. (f). Pub. L. 111–84 substituted ‘‘covered 
active duty’’ for ‘‘active duty’’ in two places in head-
ing. 

2008—Subsec. (a). Pub. L. 110–181, § 585(a)(3)(E)(i), sub-
stituted ‘‘paragraph (1) or paragraph (3) of section 
2612(a)’’ for ‘‘section 2612(a)(1)’’ and inserted ‘‘or of the 
next of kin of an individual in the case of leave taken 
under such paragraph (3),’’ after ‘‘parent of the em-
ployee,’’. 

Subsec. (f). Pub. L. 110–181, § 585(a)(3)(E)(ii), added 
subsec. (f). 

EFFECTIVE DATE 

Section effective 6 months after Feb. 5, 1993, except 
that, in the case of collective bargaining agreements in 
effect on that effective date, section applicable on the 
earlier of (1) the date of termination of such agree-
ment, or (2) the date that occurs 12 months after Feb. 
5, 1993, see section 405(b) of Pub. L. 103–3, set out as a 
note under section 2601 of this title. 

§ 2614. Employment and benefits protection 

(a) Restoration to position 

(1) In general 

Except as provided in subsection (b), any eli-
gible employee who takes leave under section 
2612 of this title for the intended purpose of 
the leave shall be entitled, on return from 
such leave— 

(A) to be restored by the employer to the 
position of employment held by the em-
ployee when the leave commenced; or 

(B) to be restored to an equivalent position 
with equivalent employment benefits, pay, 
and other terms and conditions of employ-
ment. 

(2) Loss of benefits 

The taking of leave under section 2612 of this 
title shall not result in the loss of any employ-
ment benefit accrued prior to the date on 
which the leave commenced. 

(3) Limitations 

Nothing in this section shall be construed to 
entitle any restored employee to— 

(A) the accrual of any seniority or employ-
ment benefits during any period of leave; or 

(B) any right, benefit, or position of em-
ployment other than any right, benefit, or 
position to which the employee would have 
been entitled had the employee not taken 
the leave. 

(4) Certification 

As a condition of restoration under para-
graph (1) for an employee who has taken leave 
under section 2612(a)(1)(D) of this title, the 
employer may have a uniformly applied prac-
tice or policy that requires each such em-
ployee to receive certification from the health 
care provider of the employee that the em-
ployee is able to resume work, except that 
nothing in this paragraph shall supersede a 
valid State or local law or a collective bar-
gaining agreement that governs the return to 
work of such employees. 
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