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electronic parts included in acquisition programs of the 
Department of Defense. 

‘‘(b) ISSUES TO BE ADDRESSED.—At a minimum, the 
expedited process established pursuant to subsection 
(a) shall—

‘‘(1) include a mechanism pursuant to which con-
tractors, or other sources of supply, may provide to 
appropriate Department of Defense officials informa-
tion that identifies—

‘‘(A) obsolete electronic parts that are included in 
the specifications for an acquisition program of the 
Department of Defense; and 

‘‘(B) suitable replacements for such electronic 
parts; 
‘‘(2) specify timelines for the expedited review and 

validation of information submitted by contractors, 
or other sources of supply, pursuant to paragraph (1); 

‘‘(3) specify procedures and timelines for the rapid 
submission and approval of engineering change pro-
posals needed to accomplish the substitution of re-
placement parts that have been validated pursuant to 
paragraph (2); 

‘‘(4) provide for any incentives for contractor par-
ticipation in the expedited process that the Secretary 
may determine to be appropriate; and 

‘‘(5) provide that, in addition to the responsibilities 
under section 2337 of title 10, United States Code, a 
product support manager for a major weapon system 
shall work to identify obsolete electronic parts that 
are included in the specifications for an aquisition 
program of the Department of Defense and approve 
suitable replacements for such electronic parts. 
‘‘(c) ADDITIONAL MATTERS.—For the purposes of this 

section—
‘‘(1) an electronic part is obsolete if—

‘‘(A) the part is no longer in production; and 
‘‘(B) the original manufacturer of the part and its 

authorized dealers do not have sufficient parts in 
stock to meet the requirements of such an acquisi-
tion program; and 
‘‘(2) an electronic part is a suitable replacement for 

an obsolete electronic part if—
‘‘(A) the part could be substituted for an obsolete 

part without incurring unreasonable expense and 
without degrading system performance; and 

‘‘(B) the part is or will be available in sufficient 
quantity to meet the requirements of such an ac-
quisition program.’’

§ 2571. Interchange of supplies and services 

(a) If either of the Secretaries concerned re-
quests it and the other approves, supplies may 
be transferred, without compensation, from one 
armed force to another. 

(b) If its head approves, a department or orga-
nization within the Department of Defense may, 
upon request, perform work and services for, or 
furnish supplies to, any other of those depart-
ments or organizations, without reimbursement 
or transfer of funds. 

(c) If military or civilian personnel of a de-
partment or organization within the Depart-
ment of Defense are assigned or detailed to an-
other of those departments or organizations, and 
if the head of the department or organization to 
which they are transferred approves, their pay 
and allowances and the cost of transporting 
their dependents and household goods may be 
charged to an appropriation that is otherwise 
available for those purposes to that department 
or organization. 

(d) No agency or official of the executive 
branch of the Federal Government may estab-
lish any regulation, program, or policy or take 
any other action which precludes, directly or in-
directly, the Secretaries concerned from exer-
cising the authority provided in this section. 

(Aug. 10, 1956, ch. 1041, 70A Stat. 143; Pub. L. 
85–861, § 1(49), Sept. 2, 1958, 72 Stat. 1459; Pub. L. 
99–167, title VIII, § 821, Dec. 3, 1985, 99 Stat. 991; 
Pub. L. 109–364, div. B, title XXVIII, § 2825(c)(1), 
(d)(1)(A), Oct. 17, 2006, 120 Stat. 2477.)

HISTORICAL AND REVISION NOTES 

1956 ACT 

Revised 
section 

Source (U.S. Code) Source (Statutes at Large) 

2571(a) 
[now 
(b)].

5:171t (less clause (2)). Oct. 29, 1949, ch. 787, § 621, 
63 Stat. 1020. 

2571(b) 
[now 
(c)].

5:171t (clause 2)). 

In subsection (a), the words ‘‘After June 30, 1949’’ are 
omitted as executed. The words ‘‘may perform work 
and services for, or furnish supplies to’’ are substituted 
for the words ‘‘services, work, supplies, materials, and 
equipment may be rendered or supplied’’, since the 
word ‘‘supplies’’, as defined in section 101(26) of this 
title, includes ‘‘equipment’’ and ‘‘material’’. The words 
‘‘upon request’’ are inserted for clarity. 

In subsection (b), the words ‘‘on a reimbursable or 
other basis as authorized by law’’, ‘‘to duty’’, and 
‘‘naval’’ are omitted as surplusage.

1958 ACT 

Revised 
section 

Source (U.S. Code) Source (Statutes at Large) 

2571(a) ..... 14:640. June 15, 1955, ch. 142, 69 
Stat. 134. 

In subsection (a), the first 12 words are substituted 
for 14:640 (last 20 words). The words ‘‘may be trans-
ferred’’ are substituted for the words ‘‘The interchange 
. . . is authorized’’, since the words ‘‘without com-
pensation’’ authorize a simple one-way transfer, while 
the word ‘‘interchange’’ normally means a mutual ex-
change. The words ‘‘military stores . . . and equipment 
of every character’’ are omitted as covered by the word 
‘‘supplies’’ as defined in section 101(26) of this title. The 
words ‘‘armed force’’ are substituted for the enumera-
tion of the armed forces. 

AMENDMENTS 

2006—Pub. L. 109–364, § 2825(d)(1)(A), substituted ‘‘sup-
plies’’ for ‘‘property’’ in section catchline. 

Subsec. (a). Pub. L. 109–364, § 2825(c)(1), struck out 
‘‘and real estate’’ after ‘‘supplies’’. 

1985—Subsec. (d). Pub. L. 99–167 added subsec. (d). 
1958—Pub. L. 85–861, § 1(49)(A), substituted ‘‘property’’ 

for ‘‘supplies’’ in section catchline. 
Subsecs. (a) to (c). Pub. L. 85–861, § 1(49)(B), (C), added 

subsec. (a) and redesignated former subsecs. (a) and (b) 
as (b) and (c), respectively. 

DISTRIBUTION TO INDIAN HEALTH SERVICE FACILITIES 
AND CERTAIN HEALTH CENTERS; PROPERTY DISPOSAL 
PRIORITY 

Pub. L. 110–329, div. C, title VIII, § 8075, Sept. 30, 2008, 
122 Stat. 3638, provided that: 

‘‘(a) During the current fiscal year and hereafter, the 
Secretary of Defense, in coordination with the Sec-
retary of Health and Human Services, may carry out a 
program to distribute surplus dental and medical 
equipment of the Department of Defense, at no cost to 
the Department of Defense, to Indian Health Service 
facilities and to federally-qualified health centers 
(within the meaning of section 1905(l)(2)(B) of the So-
cial Security Act (42 U.S.C. 1396d(l)(2)(B))). 

‘‘(b) In carrying out this provision, the Secretary of 
Defense shall give the Indian Health Service a property 
disposal priority equal to the priority given to the De-
partment of Defense and its twelve special screening 
programs in distribution of surplus dental and medical 
supplies and equipment.’’
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§ 2572. Documents, historical artifacts, and con-
demned or obsolete combat materiel: loan, 
gift, or exchange 

(a) The Secretary concerned may lend or give 
items described in subsection (c) that are not 
needed by the military department concerned 
(or by the Coast Guard, in the case of the Sec-
retary of Homeland Security), to any of the fol-
lowing: 

(1) A municipal corporation, county, or 
other political subdivision of a State. 

(2) A servicemen’s monument association. 
(3) A museum, historical society, or histor-

ical institution of a State or a foreign nation 
or a nonprofit military aviation heritage foun-
dation or association incorporated in a State. 

(4) An incorporated museum or memorial 
that is operated and maintained for edu-
cational purposes only and the charter of 
which denies it the right to operate for profit. 

(5) A post of the Veterans of Foreign Wars of 
the United States or of the American Legion 
or a unit of any other recognized war veterans’ 
association. 

(6) A local or national unit of any war vet-
erans’ association of a foreign nation which is 
recognized by the national government of that 
nation (or by the government of one of the 
principal political subdivisions of that nation). 

(7) A post of the Sons of Veterans Reserve.

(b)(1) Subject to paragraph (2), the Secretary 
concerned may exchange items described in sub-
section (c) that are not needed by the armed 
forces for any of the following items or services 
if such items or services directly benefit the his-
torical collection of the armed forces: 

(A) Similar items held by any individual, or-
ganization, institution, agency, or nation. 

(B) Conservation supplies, equipment, facili-
ties, or systems. 

(C) Search, salvage, or transportation serv-
ices. 

(D) Restoration, conservation, or preserva-
tion services. 

(E) Educational programs.

(2) The Secretary concerned may not make an 
exchange under paragraph (1) unless the mone-
tary value of property transferred, or services 
provided, to the United States under the ex-
change is not less than the value of the property 
transferred by the United States. The Secretary 
concerned may waive the limitation in the pre-
ceding sentence in the case of an exchange of 
property for property in any case in which the 
Secretary determines that the item to be re-
ceived by the United States in the exchange will 
significantly enhance the historical collection 
of the property administered by the Secretary. 

(c) This section applies to the following types 
of property held by a military department or the 
Coast Guard: books, manuscripts, works of art, 
historical artifacts, drawings, plans, models, and 
condemned or obsolete combat materiel. 

(d)(1) A loan or gift made under this section 
shall be subject to regulations prescribed by the 
Secretary concerned and to regulations under 
section 121 of title 40. The Secretary concerned 
shall ensure that an item authorized to be do-
nated under this section is demilitarized in the 
interest of public safety, as determined nec-

essary by the Secretary or the Secretary’s 
delegee. 

(2)(A) Except as provided in subparagraph (B), 
the United States may not incur any expense in 
connection with a loan or gift under subsection 
(a), including any expense associated with de-
militarizing an item under paragraph (1), for 
which the recipient of the item shall be respon-
sible. 

(B) The Secretary concerned may, without 
cost to the recipient, demilitarize, prepare, and 
transport in the continental United States for 
donation to a recognized war veterans’ associa-
tion an item authorized to be donated under this 
section if the Secretary determines the demili-
tarization, preparation, and transportation can 
be accomplished as a training mission without 
additional budgetary requirements for the unit 
involved. 

(e)(1) Except as provided in paragraph (3), and 
notwithstanding this section or any other provi-
sion of law, the President may not transfer a 
veterans memorial object to a foreign country 
or an entity controlled by a foreign government, 
or otherwise transfer or convey such an object 
to any person or entity for purposes of the ulti-
mate transfer or conveyance of the object to a 
foreign country or entity controlled by a foreign 
government. 

(2) In this subsection: 
(A) The term ‘‘entity controlled by a foreign 

government’’ has the meaning given that term 
in section 2536(c)(1) of this title. 

(B) The term ‘‘veterans memorial object’’ 
means any object, including a physical struc-
ture or portion thereof, that—

(i) is located at a cemetery of the National 
Cemetery System, war memorial, or mili-
tary installation in the United States; 

(ii) is dedicated to, or otherwise memorial-
izes, the death in combat or combat-related 
duties of members of the armed forces; and 

(iii) was brought to the United States from 
abroad before 1907 as a memorial of combat 
abroad.

(3) The prohibition imposed by paragraph (1) 
does not apply to a transfer of a veterans memo-
rial object if—

(A) the transfer of that veterans memorial 
object is specifically authorized by law; or 

(B) the transfer is made after September 30, 
2022. 

(Aug. 10, 1956, ch. 1041, 70A Stat. 143; Pub. L. 
96–513, title V, § 511(82), Dec. 12, 1980, 94 Stat. 
2927; Pub. L. 100–456, div. A, title III, § 324(a), 
Sept. 29, 1988, 102 Stat. 1954; Pub. L. 101–510, div. 
A, title III, § 325, Nov. 5, 1990, 104 Stat. 1531; Pub. 
L. 102–484, div. A, title III, § 373, Oct. 23, 1992, 106 
Stat. 2385; Pub. L. 103–337, div. A, title X, § 1071, 
Oct. 5, 1994, 108 Stat. 2859; Pub. L. 104–106, div. A, 
title III, § 372, Feb. 10, 1996, 110 Stat. 280; Pub. L. 
107–107, div. A, title X, § 1043(d), Dec. 28, 2001, 115 
Stat. 1219; Pub. L. 107–217, § 3(b)(9), Aug. 21, 2002, 
116 Stat. 1296; Pub. L. 107–296, title XVII, 
§ 1704(b)(1), Nov. 25, 2002, 116 Stat. 2314; Pub. L. 
107–314, div. A, title III, § 369, Dec. 2, 2002, 116 
Stat. 2524; Pub. L. 110–417, [div. A], title III, § 352, 
Oct. 14, 2008, 122 Stat. 4425; Pub. L. 112–239, div. 
A, title III, § 355(a), Jan. 2, 2013, 126 Stat. 1702; 
Pub. L. 115–91, div. B, title XXVIII, § 2864(a), (b), 
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